Żeberka - Maciej Kuroń

Na jedną osobę: 300 g żeberek. Bejca: pół łyżki mąki ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, 30 ml ginu 1 łyżka miodu, 30 ml sosu sojowego, po 1 łyżce: oleju i octu winnego, po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki.

article cover
Wydawnictwo Jacek Santorski & co

W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek.

Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą.

Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas