Żeberka - Maciej Kuroń
Na jedną osobę: 300 g żeberek. Bejca: pół łyżki mąki ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, 30 ml ginu 1 łyżka miodu, 30 ml sosu sojowego, po 1 łyżce: oleju i octu winnego, po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki.
W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek.
Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą.
Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!