Żeberka meklemburskie
Przysmak z północno-wschodnich Niemiec.

Składniki na 4-6 porcji:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 2 suchary,
- 2-3 średniej wielkości jabłka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 200 g śliwek suszonych,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki sklarowanego masła,
- 1 łyżka warzywnego bulionu instant,
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Długim wąskim nożem nacinać mięso przy żeberkach tak, aby powstała "kieszeń". Suchary zetrzeć. Jabłka obrać, pociąć na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Zmieszać kawałki jabłek, suszone śliwki, starte suchary, cukier i cynamon. Nadziewać mięso, spinać wykałaczkami. Całość posolić i popieprzyć. Sklarowane masło roztopić w brytfance i obsmażyć na nim żeberka, a następnie wstawić do rozgrzanego do 200 st. piekarnika i piec 1,5 godziny. Zagotować pół litra wody i rozpuścić w niej bulion. Po 20 minutach pieczenia stopniowo podlewać nim pieczeń. Z upieczonych żeberek wyjąć wykałaczki, nakładać na półmisek, dekorować zieloną pietruszką. Żeberka meklemburskie doskonale smakują z chlebem wiejskim i sałatką selerowo-marchewkową.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal