Żeberka opiekane z papryczkami chili
Dla miłośników ostrych smaków
Składniki:
- 1 i 1/2 kg żeberek
- 2 papryczki chili
- sól, pieprz
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek czerwonego octu winnego
- 5 gałązek tymianku
- 7 łyżek keczupu
- 7 łyżek musztardy
- 5 łyżek oleju
- szczypta mielonej ostrej papryki
Przygotowanie:
Papryczki umyj i drobno posiekaj. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki i liście tymianku. Do przygotowanej zalewy włóż pokrojone żeberka i gotuj je około godziny, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości.
Wyjmij je z wywaru i schłódź. Wymieszaj keczup, musztardę, olej, sól, pieprz i ostrą paprykę. Obtaczaj w tym żeberka i piecz w piekarniku w 200°C lub na grillu około 15 minut.