Żeberka opiekane z papryczkami chili

Dla miłośników ostrych smaków

Żeberka
Żeberka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek czerwonego octu winnego
  • 5 gałązek tymianku
  • 7 łyżek keczupu
  • 7 łyżek musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta mielonej ostrej papryki

Przygotowanie:

Papryczki umyj i drobno posiekaj. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki i liście tymianku. Do przygotowanej zalewy włóż pokrojone żeberka i gotuj je około godziny, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości.

Wyjmij je z wywaru i schłódź. Wymieszaj keczup, musztardę, olej, sól, pieprz i ostrą paprykę. Obtaczaj w tym żeberka i piecz w piekarniku w 200°C lub na grillu około 15 minut.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas