Żeberka Tandoori
Prosty przepis na żeberka z grilla.

Składniki dla 6-8 osób:
- 1,5 kg (10-12 sztuk) żeberek, - 1 przyprawa do kurczaka Tandoori, , - 150 g jogurtu, - 11/2 łyżeczki cukru, - ca. 90 g masła ziołowego, - 3 cienkie, duże podpłomyki (po ok. 80 g), - folia aluminiowa
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i układać na rozgrzanym grillu (najlepiej na tackach lub naoliwionej folii aluminiowej). Opiekać z obu stron przez 25 minut. Tymczasem mieszankę przypraw Tandoori, jogurt i cukier wymieszać. Rozgrzać masło ziołowe. Podpłomyki pokroić na 6 części i natrzeć roztopionym masłem. Po około 25 minutach żeberka natrzeć pastą Tandoori i grillować przez 5 minut. Jednocześnie kawałki podpłomyków położyć na grillu (na folii aluminiowej), i opiekać na złoty kolor. Do tego dania pasuje chutney brzoskwiniowy albo mango.
Czas przygotowania 35 minut Jedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!