Reklama

Reklama

Żeberka w sosie BBQ. Wszyscy je uwielbiają!

Myślisz, że przygotowanie żeberek w sosie BBQ jest skomplikowane? To nieprawda! Do przygotowania smacznego mięsa potrzebujesz jedynie aromatycznej marynary ze składników, które masz pod ręką i... cierpliwości. Efekt może zaskoczyć każdego.

Składniki

  • 1 kg żeberek z kością
  • 1 opakowanie keczupu
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Umyj żeberka i pokrój je na mniejsze kawałki. Przygotuj marynatę: wymieszaj keczup, sos, miód, pokrojoną bardzo drobno cebule i masło. Natrzyj mięso i odstaw na kilka godzin.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego i upiecz aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości - zajmie to ok. trzy godziny.

Kiedy mięso zbrązowieje, wyjmij je z piekarnika i przekręć.

Gotowe upieczone żeberka wyłóż na talerz. Powstały sos wylej na patelnię, dodaj masło, podgrzej i wymieszaj.

Reklama

Podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami, sosem i ulubioną surówką.

* * *

Sposób wykonania:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy