Żeby życie było słodkie

Najpopularniejszy w Polsce cukier - to cukier buraczany. W końcu to na Śląsku, w Konarach ponad 200 lat temu ruszyła pierwsza na świecie cukrownia przerabiająca w słodki proszek buraki. Coraz częściej jednak na sklepowych półkach spotkać można cukier trzcinowy. Czy jest lepszy?

Fot. Arek Pawłowski
Fot. Arek PawłowskiMWMedia

Dietetyk tłumaczy, że cukry są do życia niezbędnie potrzebne, ale ich nadmiar w diecie powoduje cukrzycę. Ale zdrowsze są cukry złożone zawarte w produktach roślinnych: warzywach, kaszach, zbożach z pełnego przemiału. Najmniej zdrowe są cukry proste zawarte w słodyczach, sokach i zwykłym cukrze. Na dobę organizm potrzebuje 100 g cukru (2 łyżeczki) - tę dawkę lepiej mu zapewnić zjadając 2 kg warzyw. Z drugiej strony Hipokrates mówił, że "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To jest tylko kwestia dawki".

Pierwszy był trzcinowy

Dla miłośników herbaty słodzonej nie miodem a cukrem, warte jednak uwagi są informacje na temat cukru trzcinowego, który dziś stanowi 70 proc. światowej produkcji cukru, a w Polsce bywa oferowany jako coś specjalnego.

Cukier buraczany produkowany od 200 lat, to osesek przy trzcinowym. Słodką trzcinę cukrową odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8 tys. lat p.n.e. Początkowo używano samej trzciny np. w Chinach żuto kandyzowaną (miała być doskonałym środkiem wzmacniającym popęd seksualny). Produkcję czystego cukru rozpoczęto w Indiach ok. 3 tys. lat p.n.e. Europa, słodząca miodem, dowiedziała się o "trzcinie dającej miód" dopiero w czasach podbojów Indii przez Aleksandra Macedońskiego. Jednak początkowo cukier był drogi i sprowadzano go głównie do celów medycznych. Stosowano go np. na ból głowy.

Walory trzciny

Cukrowiec lekarski jest silnie krzewiącą się... trawą. Jej grube łodygi mogą sięgać nawet 6 m i są wypełnione silnymi włóknami. Właśnie w łodygach gromadzi się cukrodajny sok. Sama trzcina stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako roślina o właściwościach bakteriobójczych. Używano jej jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. A dziś w krajach, w których rośnie, trzciny używa się zamiast... Prozaku - na poprawę humoru.

Czym słodzić

Uważa się, że bardziej korzystny dla organizmu jest cukier ciemny - trzcinowy lub nieoczyszczony buraczany, ale ten ostatni bardzo rzadko udaje się spotkać. Cukier trzcinowy, który ma sporo soli mineralnych, można już bez problemu kupić w sklepach.

Anna Pachorek

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas