Zielona fasolka z ziemniakami
Nie masz pomysłu na zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny? Wypróbuj hinduski przepis na fasolkę!
Składniki:
- 40 dag zielonej fasoli
- 20 dag ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki kminku
- Sproszkowana papryczka chili
- 75 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 lub 2 papryczki chili zielone
- ¼ łyżeczki kurkumy
- sól
Sposób przygotowania:
Zielone fasolki kroimy w drobne kawałki. Umyte ziemniaki (ze skórką) kroimy w plastry. Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy, dodajemy kminek. Kiedy zacznie zmieniać kolor, dodajemy fasolkę, pomidory i zieloną papryczkę chili. Gotujemy wszystko kilka minut, a następnie dodajemy ziemniaki. Całość posypujemy odrobiną chili, kurkumą i solą. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut.