Zielona sałatka jarzynowa

Oto sałatka jarzynowa składająca się z samych zielonych warzyw. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale równiej pięknie prezentuje się jako dodatek do drugiego dania.

Zielone warzywa są najzdrowsze.
Zielone warzywa są najzdrowsze. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 ugotowane brukselki
  • 2 ugotowane brokuły
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • szklanka fasolki szparagowej
  • świeży zielony ogórek
  • koperek
  • czosnek
  • szczypiorek lub natka zielonej cebulki
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • sałata lodowa
  • zielone oliwki  

Sposób przygotowania:

Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty. Brokuły podzielić na niewielkie różyczki i rozłożyć na sałacie. Groszek osączyć. Fasolkę ugotować i osączyć. Ogórek obrać i pokroić w plasterki lub grube sztabki. Ogórek i fasolkę rozłożyć między brokułami i całość posypać groszkiem i oliwkami. Do śmietany dodać posiekaną zieleninę, zmiażdżony czosnek i przyprawy, wymieszać. Sosem polać warzywa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas