Zielona sałatka jarzynowa
Oto sałatka jarzynowa składająca się z samych zielonych warzyw. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale równiej pięknie prezentuje się jako dodatek do drugiego dania.
Składniki:
- 2 ugotowane brukselki
- 2 ugotowane brokuły
- 4 łyżki groszku konserwowego
- szklanka fasolki szparagowej
- świeży zielony ogórek
- koperek
- czosnek
- szczypiorek lub natka zielonej cebulki
- śmietana
- sól
- pieprz
- sałata lodowa
- zielone oliwki
Sposób przygotowania:
Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty. Brokuły podzielić na niewielkie różyczki i rozłożyć na sałacie. Groszek osączyć. Fasolkę ugotować i osączyć. Ogórek obrać i pokroić w plasterki lub grube sztabki. Ogórek i fasolkę rozłożyć między brokułami i całość posypać groszkiem i oliwkami. Do śmietany dodać posiekaną zieleninę, zmiażdżony czosnek i przyprawy, wymieszać. Sosem polać warzywa.