Zielona zupa
Dziś proponujemy przepis na niezwykłą zupę z jarmużu.
Składniki
Dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych.
- 80 g kaszy perłowej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 600 g mrożonego jarmużu
- 200 g kabanosów
- sól i pieprz
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Przygotowanie
Czas przygotowania: 25 minut.
Razem około 2135 kcal, 57 g białka, 158 g tłuszczu, 82 g węglowodanów.
1. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy ją krótko gorącą wodą. Zagotowujemy w garnku z bulionem i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu około 20 minut, ewentualnie dodając przy tym niewielką ilość płynu. W tym czasie rozmrażamy jarmuż, a kabanosy kroimy w plasterki.
2. Po 20 minutach dodajemy jarmuż do kaszy i podgrzewamy, aż się całkowicie rozmrozi. Potem całość gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Dolewamy wodę, aż zupa będzie miała zamierzoną konsystencję. Jeszcze raz zagotowujemy.
3. Na koniec podgrzewamy w zupie plasterki kabanosów. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, podajemy z kleksem śmietany.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny