Zielona zupa
Dziś proponujemy przepis na niezwykłą zupę z jarmużu.

Składniki
Dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych.
- 80 g kaszy perłowej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 600 g mrożonego jarmużu
- 200 g kabanosów
- sól i pieprz
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Przygotowanie
Czas przygotowania: 25 minut.
Razem około 2135 kcal, 57 g białka, 158 g tłuszczu, 82 g węglowodanów.
1. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy ją krótko gorącą wodą. Zagotowujemy w garnku z bulionem i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu około 20 minut, ewentualnie dodając przy tym niewielką ilość płynu. W tym czasie rozmrażamy jarmuż, a kabanosy kroimy w plasterki.2. Po 20 minutach dodajemy jarmuż do kaszy i podgrzewamy, aż się całkowicie rozmrozi. Potem całość gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Dolewamy wodę, aż zupa będzie miała zamierzoną konsystencję. Jeszcze raz zagotowujemy.3. Na koniec podgrzewamy w zupie plasterki kabanosów. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, podajemy z kleksem śmietany.Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny
