Reklama

Reklama

Zielona zupa z bekonem

Nawet niejadki się jej nie oprą!!

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • po 1 cebuli i małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • po 25 dag mrożonego szpinaku i zielonego groszku
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 12 plasterków bekonu
  • sól, biały pieprz

Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a opłukane ziemniaki - na kawałeczki. Czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je 10 minut. Zalej bulionem. Potem doprowadź do wrzenia.

Reklama

Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami. Zmniejsz płomień i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak i groszek (bez wcześniejszego rozmrażania) dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem. Mocno podgrzej. Bekon wysmaż na chrupko na suchej patelni. Podawaj jako dodatek do zupy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje