Zielona zupa z bekonem
Nawet niejadki się jej nie oprą!!
Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a opłukane ziemniaki - na kawałeczki. Czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je 10 minut. Zalej bulionem. Potem doprowadź do wrzenia.
Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z gotującymi się warzywami. Zmniejsz płomień i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak i groszek (bez wcześniejszego rozmrażania) dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem. Mocno podgrzej. Bekon wysmaż na chrupko na suchej patelni. Podawaj jako dodatek do zupy.