Zielone gazpacho dla ochłody i zdrowia

Chłodniki, gazpacho, zupy owocowe. W upalne dni zimne zupy są jak najbardziej pożądane. W miejsce znanych zup proponujemy zielone gazpacho - aromatyczne i orzeźwiające, z mnóstwem witamin.

Zupa z zielonych warzyw
Zupa z zielonych warzyw123RF/PICSEL

Przygotowując zielone gazpacho dostarczymy organizmowi sporej dawki antyoksydantów - witamin C i A, a ponadto żelaza i kwasu foliowego. Jeden ze składników zupy - zielona papryka - jest szczególnie ważny, gdyż reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Z kolei natka pietruszki doskonale wzmacnia, gdyż zawiera sporo żelaza i witaminy C (więcej niż w cytrusach). Natka zawiera też beta-karoten i sporo witaminy E.

Do przygotowania zielonego gazpacho potrzebujemy: 2 zielone pomidory, pół ogórka, pół zielonej papryki, 1 limonkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki siekanej natki, garść kiełków, np. z rzodkiewki, łyżkę oliwy z oliwek, sól.

Obieramy ze skórki pomidory, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa blendujemy, dodając odrobinę soli, sok z limonki i posiekane zioła. Po zblendowaniu gazpacho schładzamy w lodówce. Podajemy je w szklankach, posypując po wierzchu kiełkami. (PAP Life)

Przepis na chłodnik paprykowyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas