Zielony makaron na gorąco
Zielono na talerzu.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu szpinakowego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 młode cukinie
- olej, sól
- 5 dag parmezanu
- gałka muszkatołowa, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron szpinakowy wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (kilka łyżek wody po gotowaniu zachowaj).
2. Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw łupinek i drobno posiekaj. Umyj cukinie, odetnij końcówki. Warzywa pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek, chwilę smaż.
3. Dodaj pokrojoną cukinię. Smaż, aż warzywo zmięknie. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj. Dolej kilka łyżek wody z gotowania. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp parmezanem.