Ziemniaczane racuchy
Kiedy nie masz pomysłu na obiad - wypróbuj koniecznie nasz przepis. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób smakują wyjątkowo. Zrobione placuszki możesz podawać solo, albo z dodatkiem mięsa.
Składniki:
- 30 dkg ugotowanej marchewki
- łagodna papryka w proszku
- 2 jajka
- przecier pomidorowy
- duży ziemniak
- czerwona cebulka
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- mąka bezglutenowa lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka koncentratu z buraków
Sposób przygotowania:
Marchewkę zmiksować z papryką w proszku, jajkami, przecierem pomidorowym, koncentratem buraczanym, dodać przyprawę warzywną.
Obrać, drobno posiekać i podsmażyć czerwoną cebulkę, po czym dodać do masy marchewkowej. Obrać ziemniaka, utrzeć, odcisnąć sok. Cebule i ziemniaka wymieszać z masą. Dodać sól, pieprz do smaku.
Rozgrzać olej, nakładać łyżką masę, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z surówką i gulaszem, można też same.