Ziemniaczane racuchy

Kiedy nie masz pomysłu na obiad - wypróbuj koniecznie nasz przepis. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób smakują wyjątkowo. Zrobione placuszki możesz podawać solo, albo z dodatkiem mięsa.

Możesz uformować jeden, duży placek i dodać od niego mięso.
Możesz uformować jeden, duży placek i dodać od niego mięso. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dkg ugotowanej marchewki
  • łagodna papryka w proszku
  • 2 jajka
  • przecier pomidorowy
  • duży ziemniak
  • czerwona  cebulka
  • przyprawa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • mąka bezglutenowa lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka koncentratu z buraków

Sposób przygotowania:

Marchewkę zmiksować z papryką w proszku, jajkami, przecierem pomidorowym, koncentratem buraczanym, dodać przyprawę warzywną.

Obrać, drobno posiekać i podsmażyć czerwoną cebulkę, po czym dodać do masy marchewkowej. Obrać ziemniaka, utrzeć, odcisnąć sok. Cebule i ziemniaka wymieszać z masą. Dodać sól, pieprz do smaku.

Rozgrzać olej, nakładać łyżką masę, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z surówką i gulaszem, można też same.   

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas