Reklama

Reklama

Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

- Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem.

Reklama

2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które uwielbiam). To klasyczne nadzienie z ziemniaków i twarogu dodałem do tarty. Eksperyment okazał się bardzo udany! Przepis można znaleźć na naszym blogu.

3. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli kupimy właściwe ziemniaki. Można to poznać po oznaczeniu na opakowaniu. Opatrzone literą "A" są najlepsze do sałatki, nie rozpadają się i dają się ładnie kroić, "B" - uniwersalne, nadają się np. na frytki. Natomiast ziemniaki "C", mączyste i sypkie po ugotowaniu, najlepiej przeznaczyć na purée, knedle czy kopytka.

Kartoflanka z koprem włoskim:

  • łyżka oliwy
  • 20 g masła
  • 1-2 bulwy (300 g) kopru włoskiego, posiekanego
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego, zmiażdżonych
  • 300 g mączystych ziemniaków
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml śmietany 12 proc.
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej w rondlu oliwę i masło. Wrzuć koper włoski, cebulę, czosnek i nasiona kopru. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się karmelizować (4-6 minut).

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do smażonych warzyw. Podlej najpierw odrobiną wody, potem dodaj bulion. Przypraw do smaku, przykryj i zagotuj. Następnie odkryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Dodaj 2/3 śmietany i ponownie zagotuj.

3. Zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli zupa wyszła za gęsta, dodaj trochę przegotowanej wody). Ponownie zagotuj, przypraw do smaku. Podawaj od razu, z resztą śmietany, posypaną zielonymi gałązkami, pozostałymi z kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Placuszki z gulaszem

  • 40 g masła
  • 3 papryki, pokrojone cebula,
  • pokrojona łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 500 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki bulionu wołowego

Placki ziemniaczano - kapuściane

  • 2 duże ziemniaki, obrane i starte
  • 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1/2 szklanki mąki
  • 90 g masła
  • 1/4 szklanki oleju sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Podsmaż na maśle pokrojone papryki, cebulę i mieloną paprykę (2-3 minuty). Dodaj przecier i podsmaż. Dodaj mięso i bulion, wymieszaj, duś 60 minut.

2. Ziemniaki wymieszaj z kapustą, jajkami i mąką. Przypraw do smaku. Smaż placki na mieszance masła i oliwy. Podawaj ze śmietaną oraz z gulaszem, posypanym natką.




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje