Ziemniaki faszerowane
Takie danie zrobisz szybko i bez wysiłku. Faszerowane ziemniaki posmakują całej rodzinie.

Składniki
- 6 dużych ziemniaków,
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego),
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego),
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 4 łyżki oleju (w tym 2 do posmarowania naczynia żaroodpornego)
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty ser (zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy.
Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem. Nadziewamy masą ziemniaki. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C .
Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu, warto wykorzystać. Mieszamy je w misce z ulubionymi ziołami i 2 łyżkami oleju, lekko solimy. Wykładamy na blachę i opiekamy.