Ziemniaki pełne witamin

Często uważane za zbyt tuczące, kaloryczne czy zbyt pospolite, jednak ziemniaki nie pokazały swojej ostatniej odsłony. Dań z tym warzywem powstaje coraz więcej, a przepis na jedno z nich - sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą - podaje Dominika Wójciak.

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana123RF/PICSEL

Ziemniaki to prawdziwa bomba witaminowa. Ta bulwa zawiera dużo witaminy C i beta-karotenu, minerałów, błonnika i białka. Aby nie straciły wartości odżywczych, warto wiedzieć, jak je przyrządzać. Jednym z najprostszych sposobów jest pieczenie. Dlatego poniżej podajemy przepis na sałatkę z pieczonych ziemniaków w towarzystwie suszonych pomidorów i sera feta.

Składniki potrzebne do przyrządzenia sałatki dla czterech osób: sześć średniej wielkości zimniaków, 10 suszonych pomidorów w oleju, 100 g czarnych oliwek bez pestek, pęczek natki pietruszki, 120 g fety, ząbek czosnku, sok i skórka starta z jednej cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz.

Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji MasterChefa, radzi, aby ziemniaki dokładnie umyć, każdy zawinąć w folię i na 40 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Po wystudzeniu należy obrać je ze skórki i przekroić na pół, a potem pokroić na plasterki. Pomidory trzeba pokroić w wąskie paseczki, oliwki podzielić na połówki, natkę pietruszki posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Teraz ziemniaki mieszamy z suszonymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i posiekaną natką. Następnie sałatkę należy doprawić solą, pieprzem oraz skórką i sokiem z cytryny. Na koniec całość delikatnie mieszamy z pokruszonym serem i oliwkami. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas