Ziemniaki po tyrolsku
Prosto i smakowicie
Składniki:
- 8 małych ziemniaków
- 4 plastry boczku tyrolskiego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- Grubo zmielony pieprz
- 50 g roszponki
- 2 łyżki octu winnego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Plastry boczku poprzecinać wzdłuż, posmarować musztardą i skropić miodem. Ziemniaki odcedzić, obrać i owijać paseczkami boczku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażać ziemniaki ok. 10 minut. Oprószyć pieprzem. Ocet doprawić solą i pieprzem, wymieszać z olejem. Sos wymieszać z roszponką. Podawać z ziemniakami.