Ziemniaki w roli głównej

Co zrobić, jeśli planowany obiad z ziemniakami w roli głównej okazał się spektakularną klapą? Okazuje się, że (prawie) wszystko jeszcze można uratować.

article cover
123RF/PICSEL

Ziemniaki w roli głównej

Surowe ziemniaki pokrojone na frytki warto zanurzyć na kilka minut we wrzątku, a następnie osuszyć - dzięki temu będą bardziej chrupiące, smaczniejsze, szybciej się też usmażą i nie będą nadmiernie pochłaniać tłuszczu.
Najlepiej rozpoczynać gotowanie ziemniaków od umiarkowanego ognia, który zmniejszymy, gdy już woda się zagotuje. Zazwyczaj po ok. 25 minutach ziemniaki stają się miękkie, ale każdorazowo należy to sprawdzić, np. końcówką ostrego noża.
Ziemniaki gotowane w mundurkach często pękają. Aby temu zapobiec, wodę do gotowania trzeba wzbogacić o dodatek łyżeczki octu (zwykłego, spirytusowego). 

Z kolei dodatek oliwy / oleju (jednej łyżeczki) sprawi, że będzie się je łatwiej obierało. Należy je jednak dodatkowo przelać zimną wodą tuż po ugotowaniu. 

Dodatek oliwy/oleju spowoduje też, że woda nie będzie kipiała.  Pieczone ziemniaki w całości łatwo pękają w piekarniku - aby to nie nastąpiło, warto nakłuwać je wcześniej widelcem.
Stare, miękkie ziemniaki odzyskają jędrność umieszczone w miseczce z zimną wodą. Powinny w niej moczyć się ok. 30 min., dopiero po tym czasie należy je obrać.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas