Ziemniaki z grilla, które nie mają sobie równych. Goście będą ustawiać się w kolejce
Oprac.: Joanna Leśniak
Dania z grilla smakują zupełnie inaczej niż posiłki, które przygotowujemy w zaciszu własnej kuchni. Jedzenie w plenerze ma nieodparty urok, a świeże powietrze i doborowe towarzystwo zdają się być najlepszymi przyprawami. Co wrzucić na ruszt? Niech wśród typowych karkówek i kiełbas nie zabraknie ziemniaczków z boczkiem na grilla. Takie wydanie kartofli rozpieści kubki smakowe.
Spis treści:
Wrzuć na luz, czyli jakie dania z grilla przygotować?
Spotkania w ogrodzie czy na działce mają nieformalny charakter. Nie ma potrzeby strojenia się w kreacje wieczorowe, nikt nie obrazi się za brak srebrnej zastawy. To idealny sposób na zorganizowanie letniego przyjęcia, podczas którego żaden z gości nie będzie czuć się skrępowany.
Jadłospis na grilla powinien więc odzwierciedlać swobodny charakter imprezy. Zrezygnuj z przyrządzania skomplikowanych potraw, a zamiast tego ciesz się wakacyjną atmosferą i luzem, zamiast większość przyjęcia spędzać na kuchennym zapleczu. Ziemniaki z grilla idealnie wpisują się w kryteria prostych, ale wyjątkowo smacznych dań z rusztu.
Sprawdź: Jak grillować zgodnie z prawem?
Jakie ziemniaki na grilla?
W tym względzie masz dużą swobodę i możesz skorzystać z takich kartofli, jakie akurat udało się dorwać w warzywniaku czy w sklepie. Tym razem jednak w naszym przepisie rekomendujemy zrobienie młodych ziemniaków na grillu. Zachwycą delikatnym smakiem i łatwością obróbki. Pamiętaj jedynie, aby zaopatrzyć się w tacki do grillowania, dzięki którym w wygodny sposób przygotujesz tę grillową przekąskę.
Ziemniaki z boczkiem na grilla — przepis krok po kroku
Dokładna liczba porcji zależy od tego, ilu gości spodziewasz się na swoim ogrodowym przyjęciu. Na szczęście przepis na grillowane ziemniaki z boczkiem jest na tyle prosty, że bez trudu dopasujesz go zarówno do kameralnego spotkania, jak i imprezy z długą listą gości. Podane przez nas ilości potraktuj więc jako wytyczną, którą łatwo zmodyfikujesz.
Potrzebne składniki:
- 10 ziemniaków,
- 10 plastrów surowego boczku wędzonego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 szczypta soli.
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj małą szczoteczką. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.
- W misce wymieszaj przyprawy i obtocz w nich ziemniaki.
- Każdą sztukę owiń plastrem boczku. Możesz spiąć je wykałaczką, by mięso nie odpadło od ziemniaków podczas grillowania.
- Ułóż na tacce do grillowania i trzymaj na ruszcie do momentu, aż boczek będzie zarumieniony i chrupiący.
Grillowa porada: W pewnym momencie konieczne będzie przewrócenie ziemniaków na drugą stronę, by upiekły się równomiernie. Powstrzymaj się jednak przed częstym przerzucaniem kartofli. Wyjdą wtedy idealnie.
Co pasuje do ziemniaków z grilla?
Tak przyrządzony smakołyk świetnie sprawdza się w charakterze samodzielnej potrawy lub jako dodatek do bardziej treściwych, mięsnych propozycji. Ziemniaki z grilla doskonale smakują z ziołowym dipem lub sosem tzatziki. Podawaj z sałatką na grilla, bazującą na świeżych warzywach, np. ogórkach, pomidorach i papryce.
Polecamy: