To danie było hitem PRL-u. Banalne w przygotowaniu i obłędnie smaczne

Rumsztyk to mielone kotleciki podawane z podsmażoną cebulą i pieczarkami
Rumsztyk to mielone kotleciki podawane z podsmażoną cebulą i pieczarkami123RF/PICSEL

Co to jest rumsztyk?

Rumsztyk z przepisu babci - jak przygotować?

Składniki

  • mięso mielonego 500 g - najlepiej wieprzowo-wołowe
  • 1 jajko
  • 5 cebul
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Kotleciki dawniej przygotowywano z mięso wieprzowego, jednak jeszcze smaczniejsze są te wykonane z mieszanki wieprzowo-wołowej
Kotleciki dawniej przygotowywano z mięso wieprzowego, jednak jeszcze smaczniejsze są te wykonane z mieszanki wieprzowo-wołowej123RF/PICSEL
  1. W naczyniu rozgrzać olej i wrzucić dwie drobno pokrojone, niewielkiej wielkości cebule. Zeszklić.
  2. Mięso mielone umyć i umieścić w misce, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę, doprawić pieprzem i solą.
  3. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kotlety i delikatnie je spłaszczać.
  4. Pozostałe 3 cebule obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na oleju.
  5. Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przed podaniem udekorować cebulą.

Z czym podawać rumsztyk?

Akwedukty Nazca. Wodociągowy majstersztyk o długiej historiiAFPAFP
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?