To danie było hitem PRL-u. Banalne w przygotowaniu i obłędnie smaczne
Potrawy czasów PRL-u - mimo że częściowo już zapomniane, wciąż chętnie przygotowywane są w wielu polskich domach. W pamięci szczególnie zachowały się te, które przygotowywały nasze babcie - wśród nich szczególnym rarytasem przed laty był rumsztyk. Co to za potrawa i jak ją przygotować wedle PRL-owskiej receptury?
Co to jest rumsztyk?
Rumsztyk niegdyś był daniem, który uwielbiano jadać na obiad. To aromatyczny i sycący kawałek mięsa, w czasach PRL-u podawany częściej niż kotlety schabowe. Przygotowywano go wówczas z mięsa wieprzowego najlepszej jakości - chociaż wielu kucharzy twierdzi, że to z dodatkiem wołowego smakuje najlepiej. Przygotowanie rumsztyku jest bardzo proste i wymaga jedynie kilka składników.
Rumsztyk z przepisu babci - jak przygotować?
Sposób przygotowania
- W naczyniu rozgrzać olej i wrzucić dwie drobno pokrojone, niewielkiej wielkości cebule. Zeszklić.
- Mięso mielone umyć i umieścić w misce, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę, doprawić pieprzem i solą.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kotlety i delikatnie je spłaszczać.
- Pozostałe 3 cebule obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na oleju.
- Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przed podaniem udekorować cebulą.
Z czym podawać rumsztyk?
Rumsztyk, podobnie jak tradycyjne kotlety mielone czy schabowe doskonale smakować będzie z ziemniakami, frytkami, ryżem czy też kaszą. Do tego warto przygotować również surówkę - colesław, z czerwonej bądź kiszonej kapusty. Dodatkowo, poleca się też podawać go z uduszonymi na maśle pieczarkami.