Ziemniaki z jajkiem sadzonym
Przepis prosto z babcinej kuchni
Składniki:
- 5 sporych ziemniaków
- 4 jajka
- 4 łyżki drobnostartego ostrego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 4 duże ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- słodka papryka
- pęczek drobnego szczypiorku
- gałązka natki pietruszki
Przygotowanie:
1.Ziemniaki wyszoruj ostrym czyścikiem. Gotuj w łupinach w osolonej wodzie około 10 minut, by pozostały twardawe. Można do gotowania dodać listek laurowy. Rozgrzej olej na patelni lub w głębokim rondlu z grubym dnem. Zimne ziemniaki pokrój na talarki szerokości około 0,5 centymetra.
2. Ziemniaki wrzuć na rozgrzany olej. Smaż do miękkości. Pod koniec dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Gdy nabiorą ładnego, złotego koloru, posyp papryką i zdejmij z ognia.
3. Równocześnie usmaż jajka na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw parę gałązek szczypiorku do dekoracji, resztę posiekaj. Ziemniaki wymieszaj delikatnie z serem i podziel na porcje. Na każdą połóż po jednym jajku i posyp szczypiorkiem.