Zimowe serniki

Z rozgrzewającymi dodatkami!

Zebra czekoladowo-waniliowa z likierem kawowym

Składniki

  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki likieru kawowego

Sposób przygotowania

1. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki postawionej nad garnkiem z parującą wodą. Stop, od czasu do czasu mieszając. Wystudź. 

2. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Ser utrzyj z masłem, cukrem, wanilią i jajkami. Dodaj kaszkę i proszek budyniowy. Wymieszaj. 

3. Przygotowaną masę serową rozdziel. Do jednej porcji masy dodaj wystudzoną czekoladę, przesiane kakao oraz likier kawowy. 

4. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż na przemian porcje jasnej i ciemnej masy. Sernik piecz ok. 50 min w temp. 180 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje