Ziołowe kule
Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski.
Składniki na 2-3 porcje:
- 15 dag świeżego szpinaku (20 dag mrożonego)
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. bułki tartej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 dag żółtego sera startego na grube wiórki
- 5 dag orzechów laskowych
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- po łyżce posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, selera, bazylii lub szałwii
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
Sposób przygotowania:
1. Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.
2. Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by składniki dobrze się połączyły.
3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Czas przygotowania: ok. 50 minut