Ziołowe sznycelki z kurczaka

Chciałabyś przygotować dla rodziny lekki, pożywny obiad? Nie musisz rezygnować z ulubionych przez wszystkich kotletów. Wystarczy, ze tym razem zrobisz je... troszkę inaczej.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Fiety opłucz, wytrzyjdo sucha, każdy przekrójna 2 płaty. Lekko rozgniećje dłonią. Sznycelkiprzełóż do miseczki.

2. Marynata: olej wymieszaj z octem winnym,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Mięso polej przygotowaną marynatą.Dobrze wymieszaj. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem zamarynowane kotlety ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj marynatą, która pozostanie na dnie miseczki.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180. Piecz 20-25 minut.

3. W czasie pieczeniamięso 2-3 razy obróć,by równomiernie zrumieniłosię z obu stron. Gotowesznycelki udekorujposiekanymi dymkamii rozmarynem. Podawajnp. z sałatką z buraczkóworaz kasza gryczaną

Najlepszy przepis na kotlety drobioweInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas