Reklama

Reklama

Ziołowe sznycelki z kurczaka

Chciałabyś przygotować dla rodziny lekki, pożywny obiad? Nie musisz rezygnować z ulubionych przez wszystkich kotletów. Wystarczy, ze tym razem zrobisz je... troszkę inaczej.

Czas przyrządzenia: ok. 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego albo jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • po sporej szczypcie suszonego estragonu, rozmarynu i cząbru
  • Dekoracja
  • posiekane dymki
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

1. Fiety opłucz, wytrzyjdo sucha, każdy przekrójna 2 płaty. Lekko rozgniećje dłonią. Sznycelkiprzełóż do miseczki.

2. Marynata: olej wymieszaj z octem winnym,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Mięso polej przygotowaną marynatą.Dobrze wymieszaj. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem zamarynowane kotlety ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj marynatą, która pozostanie na dnie miseczki.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180. Piecz 20-25 minut.

3. W czasie pieczeniamięso 2-3 razy obróć,by równomiernie zrumieniłosię z obu stron. Gotowesznycelki udekorujposiekanymi dymkamii rozmarynem. Podawajnp. z sałatką z buraczkóworaz kasza gryczaną

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje