Ziołowe sznycelki z kurczaka
Chciałabyś przygotować dla rodziny lekki, pożywny obiad? Nie musisz rezygnować z ulubionych przez wszystkich kotletów. Wystarczy, ze tym razem zrobisz je... troszkę inaczej.

Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu winnego albo jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- po sporej szczypcie suszonego estragonu, rozmarynu i cząbru
- Dekoracja
- posiekane dymki
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania
1. Fiety opłucz, wytrzyjdo sucha, każdy przekrójna 2 płaty. Lekko rozgniećje dłonią. Sznycelkiprzełóż do miseczki.2. Marynata: olej wymieszaj z octem winnym,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Mięso polej przygotowaną marynatą.Dobrze wymieszaj. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem zamarynowane kotlety ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj marynatą, która pozostanie na dnie miseczki.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180. Piecz 20-25 minut.3. W czasie pieczeniamięso 2-3 razy obróć,by równomiernie zrumieniłosię z obu stron. Gotowesznycelki udekorujposiekanymi dymkamii rozmarynem. Podawajnp. z sałatką z buraczkóworaz kasza gryczaną