Ziołowy kebab

Z sosem tzatziki.

Takie szaszłyki sprawdzą się idealnie w roli przystawki!
Takie szaszłyki sprawdzą się idealnie w roli przystawki! 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub baraniny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • po sporej szczypcie kuminu, mielonej kolendry, ostrej mielonej papryki, suszonego oregano, mielonych goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • olej do posmarowania mięsa

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wsyp do mięsa, wbij jajko, dodaj wszystkie przyprawy oraz natkę. Posól, wyrób. Nabieraj porcje mięsa i oblep nimi długie patyczki. Włóż na 90 minut do lodówki.

2. Następnie kebaby posmaruj olejem. Smaż na patelni grillowej na rumiano przez 10-12 minut.

3. Gotowe kebaby podawaj np. z sosem tzatziki.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas