Ziołowy kebab
Z sosem tzatziki.
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub baraniny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- po sporej szczypcie kuminu, mielonej kolendry, ostrej mielonej papryki, suszonego oregano, mielonych goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- olej do posmarowania mięsa
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wsyp do mięsa, wbij jajko, dodaj wszystkie przyprawy oraz natkę. Posól, wyrób. Nabieraj porcje mięsa i oblep nimi długie patyczki. Włóż na 90 minut do lodówki.
2. Następnie kebaby posmaruj olejem. Smaż na patelni grillowej na rumiano przez 10-12 minut.
3. Gotowe kebaby podawaj np. z sosem tzatziki.