Złocista wiśniowa krajanka
Złociste kruche ciasto z dodatkiem bezy i soczystych wiśni to prawdziwy rarytas. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj nasz przepis!
Sposób przygotowania:
1. W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówkami w kształcie haka, a po chwili dodaj żółtka. Miksuj do utworzenia się jednolitej kuli, dosypując w razie potrzeby więcej mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 st. Natłuść formę do pieczenia (lub wyłóż ją pergaminem). Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół. Jedną połową wylep spód formy i gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem.
3. Na spód wyłóż równomiernie wiśnie i posyp je 2 łyżkami cukru. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dosypuj powoli 1/2 szkl. cukru. Miksuj, aż kryształki się rozpuszczą. Na koniec wmieszaj do piany mąkę ziemniaczaną.
4. Pianą cienko posmaruj wiśnie. Pozostałe ciasto rozkrusz w palcach lub zetrzyj na grube wiórki. Kruszonką posyp równomiernie pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut (kruszonka powinna ładnie się zrumienić). Ostudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem, pokrój na porcje, udekoruj.