Znaczenie białka w rozwoju i żywieniu niemowląt
My ‒ Mamy i Tatusiowie XXI wieku, chcemy wszystkiego, co pozwala zdrowo rosnąć naszym dzieciom. To przejaw wyjątkowej czułości i troski. Miłości, która wpisuje się w proces dbania o zdrowy start w przyszłość tych maleńkich istot, które na zawsze odmieniły świat wokół nas. Sprawiły, że nasze myśli zaczęły krążyć wokół tego, co dla nich oznacza ‒ najlepsze, najbezpieczniejsze, spełniające potrzeby organizmu na danym etapie rodzącej się ciekawości życia. Przyglądania się mu małymi, ciekawymi oczkami, odkrywania go nóżkami skorymi robić pierwsze istotne kroki ku przyszłości.
Na każdym etapie życia naszych pociech wkraczamy wspólnie z nimi w rozmaite cykle istotnych zmian. Mamy ‒ zatroskane przyszłością swoich dzieci, niemal jednomyślne przyznają, że ich własne mleko jest najlepsze na świecie, a karmienie piersią to najkorzystniejszy akt dbania o zdrową przyszłość. Przyznają to także eksperci zajmujący się zdrowiem i żywieniem dzieci, którzy do końca 6. miesiąca życia wszystkim maluchom zalecają wyłączne karmienie mlekiem mamy. Po tym czasie do diety dziecka wprowadzane jest często mleko modyfikowane. Warto wtedy rozważyć wszystkie wytyczne pozwalające na wybór produktu najlepszego dla dziecka.
Żywienie dla przyszłości - znaczenie białka w rozwoju i żywieniu niemowląt
11 maja br. z inicjatywy firmy Nestlé w warszawskiej restauracji LIF odbyła się debata z udziałem znamienitych ekspertów: dr hab. n. med. Iwony Wybrańskiej, prof. UJ ‒ biologa molekularnego, dr n. med. Małgorzaty Gołkowskiej, neonatologa, pediatry, dr hab. n. med. Roberta Śmigiela, prof. nadzwyczajnego ‒ pediatry, genetyka oraz mgr inż. Doroty Gawrońskiej ‒ specjalistki ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition. W gronie teoretyków i praktyków toczyła się dyskusja na temat wszystkich aspektów żywienia niemowląt w kontekście ich harmonijnego rozwoju. Przeanalizowano również rolę białka w epigenetycznym programowaniu żywieniowym, czyli jego wpływ na jakość życia dziecka w teraźniejszości i przyszłości. Prelegenci, rozwijając podjęte zagadnienia wykładowe, często odwoływali się do coraz większej potrzeby edukowania rodziców, uświadamiania im podstawowych zasad żywienia, a przede wszystkim rangi kształtowania prawidłowych nawyków w tym zakresie na możliwie najwcześniejszym etapie życia dziecka. Uznali, że najbliższe otoczenie małego człowieka może wpływać na ekspresję jego genów, a to ma fundamentalne znaczenie w przyszłości. Specjaliści powierzają zatem rodzicom niezwykle ważne zadanie - zachęcają do czujnego obserwowania rozwoju maluchów i dbałości o dostarczanie im wszystkich składników odżywczych niezbędnych do ich prawidłowego wzrostu.
- Nadwaga i otyłość są narastającym problemem zdrowotnym, dlatego zwiększa się zainteresowanie metodami zapobiegania ich występowaniu. W ostatnim okresie szczególne znaczenie przypisuje się teorii wczesnego programowania metabolicznego, która zakłada, iż ekspozycja na różne doświadczenia, w tym żywieniowe, w tak zwanych krytycznych okresach życia pre- i postnatalnego programuje rozwój osobniczy i zdrowie w dalszych, nawet odległych latach życia. W wielu badaniach obserwacyjnych i epidemiologicznych dowiedziono, że istnieje zależność pomiędzy urodzeniową masą ciała lub żywieniem we wczesnym okresie życia (m.in. zbyt szybkimi przyrostami masy ciała w pierwszych miesiącach życia) a ryzykiem rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca - zaznaczyła w swoim wykładzie dr n.med. Małgorzata Gołkowska
Dr hab. n. med. Iwona Wybrańska podkreśliła misję propagowania znaczenia odpowiednich proporcji białka w diecie i kształtowania nawyków żywieniowych od samego początku życia dziecka, a dr hab. n.med. Robert Śmigiel wskazał wpływ świadomych decyzji rodziców na harmonijny proces rozwoju najmłodszych, a przede wszystkim profilaktyki chorób dietozależnych.
Białko ‒ ważny składnik diety rosnącego dziecka
Białko jest ważnym składnikiem diety dziecka. Rodzice często nie wiedzą, że jego ilość i jakość odgrywają kluczową rolę w programie żywieniowym ich pociech. Niedobór lub nadmiar białka - w równym stopniu - mogą utrudniać zdrowy start w przyszłość.
Dobra reguła ‒ znak równości pomiędzy odpowiednią ilością i jakością białka
Przed ukończeniem 6 miesiąca życia dziecko podwaja swoją masę urodzeniową, a w ciągu roku nawet ją potraja. W tym czasie o połowę zwiększa się także jego długość ciała. Aby wszystkie te procesy przebiegały harmonijnie i zapewniały młodemu człowiekowi dobry start w życie, celem każdej mamy powinno być dostarczenie mu odpowiedniej ilości białka ‒ z uwzględnieniem równie ważnej jego jakości.
Białko to ważny budulec, często porównywany do fundamentu budowli, jaką jest ludzki organizm. By piął się on proporcjonalnie w górę, muszą zostać zachowywane odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Podobnie jest z naszymi maluszkami - by proces ich wzrostu przebiegał prawidłowo, ich dieta powinna dostarczać optymalnych ilości poszczególnych składników odżywczych - unikać należy niedoborów, ale również nadmiarów każdego z nich.
- Wychowanie dziecka, troska o to, by było zdrowe i szczęśliwe to wielkie wyzwanie dla rodziców. Nestlé Nutrition od lat stara się opracowywać takie receptury produktów dla niemowląt i małych dzieci, które pomagają budować podstawy zdrowej diety i prawidłowego rozwoju. Nie ukrywam, że wierzymy w poprawę niepokojących danych odnośnie jakości żywienia naszych dzieci, wierzymy też w siłę programów edukacyjnych ‒ obecnie dzieci otrzymują znacznie większą ilość białka niż wynosi ich zapotrzebowanie - podkreśla mgr inż. Dorota Gawrońska, specjalista ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition.
Ważna informacja: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt i powinno być kontynuowane tak długo jak to możliwe. Zanim zdecydujesz się stosować mleko modyfikowane, zasięgnij porady lekarza.