Została ci czerstwa chałka? Zrób z niej pyszny deser z przepisu Ewy Wachowicz
Nie tylko chleb nadaje się do ponownego wykorzystania. Słodka bułka lub chałka też może być podstawą nowej potrawy. Poniżej przepis na deser z wykorzystaniem czerstwej chałki.
Składniki:
- czerstwa słodka bułka lub chałka
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- konfitura z czarnej porzeczki
- płatki migdałów
Opis przygotowania:
- Do miski wbić jajko i rozkłócić widelcem. Dolać mleko i zmiksować.
- Do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą) nałożyć pokrojoną lub pokruszoną w dość grubą kostkę chałkę.
- Zalać jakiem z mlekiem.
- Nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
- Posypać płatkami migdałów.
- Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
- Podawać na ciepło.