Zrób to z ogórkiem!
Sezon ogórkowy w pełni. Wykorzystaj ten fakt i pozwól aby właśnie to warzywo królowało w twojej kuchni w letnie dni. Ogórki są nie tylko smaczne - to również doskonali sprzymierzeńcy wszystkich pań, które chcą zachować szczupłą sylwetkę: mają mało kalorii (15 kcal) i pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.
Ogórki faszerowane ryżem
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu,
- 4 ogórki,
- 10 dag żółtego sera,
- 2 pomidory,
- papryka żółta,
- 1/2 cukinii,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżki siekanego tymianku,
- Olej do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. W czasie gdy ryż się gotuje przygotować sos i warzywa do sosu. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli, dodać tymianek, chwile smażyć i zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki. Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką środek, gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. Warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli, dodać warzywa, chwile smażyć, doprawić solą, pieprzem. Połączyć z gorącym ryżem i nadziewać ogórki. Podawać z przygotowanym sosem ziołowym.
Czas przygotowania 45 min. Przepis na 8 osób.
Meksykańskie ogórki
Składniki:
- 4 kg ogórków,
- 8 łyżek soli,
- 2-3 łyżki chili,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3 główki czosnku,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego,
- 1/2 kg cukru,
- 6 liści laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3-4 łyżki gorczycy,
-łyżka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
1. Umyte ogórki pokrój w plastry 2 cm grubości. Oprósz solą, odstaw na 12 godzin, od czasu do czasu zamieszaj.
2. Zagotuj olej i gorącym polej ogórki. Dodaj zmiażdżony czosnek, chili, słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Ocet zagotuj z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlej do ogórków. Odstaw na 12 godz. Następnie przełóż do słoików, zakręć, nie pasteryzuj.
Przepis na około 12 słoików.
Czas przygotowania: 25 minut
Ogórki kiszone
Składniki:
- 2 kg małych twardych ogórków,
- 1 1/2 łyżki nasion kopru,
- 5-7 ząbków czosnku,
- 1-2 liście laurowe,
- po kilka listków zielonej szałwii i cząbru,
- kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni,
- mały strączek ostrej papryki,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 4 szklanki przegotowanej wody,
- 6 dag soli
Przygotowanie
Wodę zagotować z solą, ziarnami kopru i pieprzu. Umyte ogórki włożyć na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie umyć, osuszyć. Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku, liśćmi szałwii, cząbru i czarnej porzeczki oraz kawałkami papryki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temp. pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodzie.
Chłodnik wiejski z ogórkiem
Składniki na 4 porcje:
- 1 l zsiadłego mleka,
- 20 dag pomidorów,
- 20 dag ogórków,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- 3 dag rodzynków,
- 1/2 pączka koperku,
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki. Miąższ pokrój na cząstki. Ogórki umyj, zatrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok. Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną. Dodaj ogórki, pomidory i posiekany koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rodzynki, zalej wrzątkiem, odstaw na 10 min. Odcedź, dodaj do zupy. Całość dobrze ochłodź. Podawaj z ziemniakami z wody, okraszonymi skwarkami.
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 229 kcal