Zrób to z ogórkiem!
Sezon ogórkowy w pełni. Wykorzystaj ten fakt i pozwól aby właśnie to warzywo królowało w twojej kuchni w letnie dni. Ogórki są nie tylko smaczne - to również doskonali sprzymierzeńcy wszystkich pań, które chcą zachować szczupłą sylwetkę: mają mało kalorii (15 kcal) i pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.

Ogórki faszerowane ryżem
Składniki: - 3/4 szklanki ryżu, - 4 ogórki, - 10 dag żółtego sera, - 2 pomidory, - papryka żółta, - 1/2 cukinii, - 1 marchewka, - 1 cebula, - 100 ml śmietanki 30 proc., - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - 1/2 łyżki siekanego tymianku, - Olej do smażenia, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz
Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. W czasie gdy ryż się gotuje przygotować sos i warzywa do sosu. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli, dodać tymianek, chwile smażyć i zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki. Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką środek, gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. Warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli, dodać warzywa, chwile smażyć, doprawić solą, pieprzem. Połączyć z gorącym ryżem i nadziewać ogórki. Podawać z przygotowanym sosem ziołowym. Czas przygotowania 45 min. Przepis na 8 osób.
Meksykańskie ogórki
Składniki:
- 4 kg ogórków, - 8 łyżek soli, - 2-3 łyżki chili, - 1/2 szklanki oleju, - 3 główki czosnku, - 1,5 szklanki octu spirytusowego, - 1/2 kg cukru, - 6 liści laurowych, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - 3-4 łyżki gorczycy, -łyżka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie: 1. Umyte ogórki pokrój w plastry 2 cm grubości. Oprósz solą, odstaw na 12 godzin, od czasu do czasu zamieszaj. 2. Zagotuj olej i gorącym polej ogórki. Dodaj zmiażdżony czosnek, chili, słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Ocet zagotuj z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlej do ogórków. Odstaw na 12 godz. Następnie przełóż do słoików, zakręć, nie pasteryzuj. Przepis na około 12 słoików. Czas przygotowania: 25 minut
Ogórki kiszone
Składniki: - 2 kg małych twardych ogórków, - 1 1/2 łyżki nasion kopru, - 5-7 ząbków czosnku, - 1-2 liście laurowe, - po kilka listków zielonej szałwii i cząbru, - kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, - mały strączek ostrej papryki, - kilka ziarenek pieprzu, - 4 szklanki przegotowanej wody, - 6 dag soli
Przygotowanie Wodę zagotować z solą, ziarnami kopru i pieprzu. Umyte ogórki włożyć na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie umyć, osuszyć. Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku, liśćmi szałwii, cząbru i czarnej porzeczki oraz kawałkami papryki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temp. pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodzie.
Chłodnik wiejski z ogórkiem
Składniki na 4 porcje: - 1 l zsiadłego mleka, - 20 dag pomidorów, - 20 dag ogórków, - szklanka kwaśnej śmietany, - 3 dag rodzynków, - 1/2 pączka koperku, - szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie: Pomidory sparz, obierz ze skórki. Miąższ pokrój na cząstki. Ogórki umyj, zatrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok. Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną. Dodaj ogórki, pomidory i posiekany koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rodzynki, zalej wrzątkiem, odstaw na 10 min. Odcedź, dodaj do zupy. Całość dobrze ochłodź. Podawaj z ziemniakami z wody, okraszonymi skwarkami. Czas przygotowania: 25 minut Porcja: 229 kcal