Zupa cykoriowa z kalarepą
Jedna porcja to tylko 200 kcal.
Sposób przygotowania
Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Cykorie umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki i kalarepki obierz, opłucz, potnij w kostkę. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw. Smaż 2-3 minuty. Zalej 2 szkl. wody. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 25 minut. Tosty pokrój w kosteczkę. Rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C (góra i dół), by ładnie się zrumieniły. W połowie czasu pieczenia grzanki przemieszaj. Miękkie warzywa wymieszaj z płatkami ryżowymi i mlekiem. Zagotuj. Zmiksuj na gładko. Zupę przypraw do smaku sosem sojowym i gałką muszkatołową. Podawaj z grzankami.