Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim
Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc.
Składniki:
- Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim np. "Gzella"
- 300 g - wieprzowina
- 400 g - fasola
- 1 szklanka - kasza jęczmienna
- 1 szklanka - cebula
- 1 szt. - czosnek
- 2-3 ząbki - włoszczyzna z kapustą
- 1 porcja - liść laurowy
- 2 szt. - ziele angielskie
- kilka ziarenek - sól, pieprz
- do smaku - utłuczone ziarna jałowca
- 1 łyżka - majeranek
Sposób przygotowania:
1. Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.
2. Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.