Zupa dyniowa w misce
Tak podaną zaskoczysz domowników!
Składniki:
- średnia dynia
- włoszczyzna
- łyżka masła klarowanego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 nitki szafranu
- 4 łyżeczki śmietany
- 4 serki topione
- pół łyżeczki kozieradki
- gałka muszkatołowa
- szczypta imbiru
- pieprz kajeński
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w cząstki. Dynię obierz, łyżką wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle przez chwilę smaż przyprawy, dodaj włoszczyznę i dynię, smaż kilka minut, zalej 1,2 l wody. Gotuj 30 minut.
2. Wyjmij liść laurowy, ziele angielskie. Zupę zmiksuj blenderem. Do powstałego kremu dodaj serki topione. Gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Zupę rozlewaj do miseczek lub wydrążonych wcześniej niewielkich dyń. Dekoruj natką pietruszki i śmietaną.
3. Zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dla urozmaicenia smaku możesz na dnie talerzy położyć plastry wędzonego łososia lub łyżkę ostrego żółtego startego na tarce sera.