Zupa dyniowa z pomarańczą. Szybko rozgrzeje jesienią i zimą. Jest pyszna
Zupa dyniowa jest jedną z tych potraw, które smakują najlepiej jesienią i zimą! Dynia to wdzięczne warzywo i solidna porcja witamin oraz błonnika pokarmowego, który jak nic innego działa na jelita i żołądek. A co zrobić, jeśli zupa już nam się trochę przejadła i nie smakuje tak, jak na początku sezonu? Warto ją podrasować, ale w niecodzienny sposób! Wystarczy dodatek sezonowego... owocu! Pomarańcza, bo o niej mowa, wyniesie poczciwą potrawę na wyżyny kulinarne i zachęci niejadków do jej skosztowania. Jak przygotować zupę dyniową z pomarańczą? Sprawdźmy!
Dlaczego warto dodać pomarańczę do zupy dyniowej?
Każdy, kto choć raz przyrządzał dynie wie, że solo jest mdła. To właśnie dodatek przypraw i innych składników sprawia, że wdzięczne warzywo nabiera charakteru. Nie inaczej jest z zupą dyniową, która często brana jest na kulinarny warsztat. Jeśli domownicy zaczęli kręcić nosem na jej widok, to nic straconego. Dodatek pomarańczy spowoduje, że inaczej będą patrzeć na takie danie, a niektórzy domagać się nawet dokładki.
Czy taka zupa dyniowa z pomarańczą nie będzie zbyt słodka? Nie trzeba mieć obaw, ponieważ jedynie owoc podkreśli smak dyni, a nie zdominuje potrawy całkowicie.
Co jest potrzebne do przygotowania zupy dyniowej z pomarańczą?
Aby przygotować zupę dyniową z pomarańczą, nie potrzebujemy wielu składników. Dynia - rzecz jasna - odgrywa kluczową rolę i jej nie może zabraknąć. Ile jej potrzeba? Wystarczy średniej wielkości warzywo - wcześniej pozbawione pestek i skórki. Rolę drugoplanową odgrywają pomarańcze (minimum dwie sztuki). Do przygotowania zupy trzeba także mieć pod ręką cebulę, opcjonalnie bulion warzywny lub wodę, odrobinę masła, gęstą śmietanę oraz pestki dyni. Nie wolno zapominać o przyprawach: soli, pieprzu, a także kuminie lub curry!
Przygotowanie zupy
Od czego zacząć przygotowania zupy dyniowej z pomarańczą? Najbardziej czasochłonna jest dynia: trzeba ją obrać, pozbyć się nasion oraz miąższ pokroić w kostkę. Sprawę ułatwia użycie dyni hokkaido, gdyż ma jadalną skórkę. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli oraz wyciśnięcie soku z pomarańczy.
W garnku z grubym dnem umieszczamy masło oraz warzywa: cebulę i dynię. Na wolnym ogniu całość podsmażamy uważając, aby nie spalić masła. Kiedy wszystko się zeszkli, zawartość naczynia należy podlać sokiem z pomarańczy i poddusić przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dolewamy bulion albo wodę i całość gotujemy ok. 10 minut. Teraz czas na przyprawy: sól, pieprz oraz odrobinę kuminu lub curry.
Zupa dyniowa z pomarańczą jest już gotowa: można podawać ją w taki sposób albo zblendować na krem. Zupę dopełni posypanie jej odrobiną pestek z dyni i udekorowanie kleksem śmietany.