Zupa fasolowa
Jest niezwykle sycąca i smaczna. Zupę z naszego przepisu zrobisz dla sześciu osób.

Składniki
- 40 dag mieszanej fasoli,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 6 ziemniaków,
- 30 dag kiełbasy lub 20 dag wędzonego boczku,
- 25 dag żeberek wieprzowych (świeżych lub wędzonych),
- listek laurowy,
- po kilka ziaren jałowca, czarnego pieprzu i ziela angielskiego,
- suszony grzybek (podgrzybek lub prawdziwek),
- łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz, ostra papryka,
- 4 łyżki gotowanej soczewicy.
1. Fasolę namocz w garnku z zimną wodą, najlepiej całą noc. Następnie ugotuj ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Jeśli chcesz, by fasola nie powodowała wzdęć i wiatrów, pierwszą wodę z gotowania fasoli odlej.
2. Włoszczyznę oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, włoszczyznę i cebulę na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój w talarki a boczek w grubą kostkę i przesmaż na patelni.
3. Żeberka umyj, oczyść, włóż do dużego garnka, zalej 3-4 l wody, dodaj listek laurowy, ziarna jałowca, pieprzu oraz ziele angielskie i zagotuj. Do wywaru włóż warzywa z włoszczyzny i gotuj aż będą miękkie. Następnie dodaj ziemniaki, cebulę i suszonego grzybka do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną dodaj ugotowaną fasolę, podsmażoną kiełbasę lub boczek, majeranek oraz gotowaną soczewicę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
4. Gorącą zupę przelej do miseczek. Przed podaniem udekoruj ją posiekaną świeżą natką pietruszki.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 400 kilokalorii