Zupa fasolowa

Jest niezwykle sycąca i smaczna. Zupę z naszego przepisu zrobisz dla sześciu osób.

Dorośli mogą doprawić ją ostrą papryką
Dorośli mogą doprawić ją ostrą papryką 123RF/PICSEL

1. Fasolę namocz w garnku z zimną wodą, najlepiej całą noc. Następnie ugotuj ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Jeśli chcesz, by fasola nie powodowała wzdęć i wiatrów, pierwszą wodę z gotowania fasoli odlej.

2. Włoszczyznę oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, włoszczyznę i cebulę na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój w talarki a boczek w grubą kostkę i przesmaż na patelni.

3. Żeberka umyj, oczyść, włóż do dużego garnka, zalej 3-4 l wody, dodaj listek laurowy, ziarna jałowca, pieprzu oraz ziele angielskie i zagotuj. Do wywaru włóż warzywa z włoszczyzny i gotuj aż będą miękkie. Następnie dodaj ziemniaki, cebulę i suszonego grzybka do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną dodaj ugotowaną fasolę, podsmażoną kiełbasę lub boczek, majeranek oraz gotowaną soczewicę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

4. Gorącą zupę przelej do miseczek. Przed podaniem udekoruj ją posiekaną świeżą natką pietruszki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 400 kilokalorii

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas