Zupa groszkowo-chrzanowa
Proste składniki, oryginalny smak.
Cebulę i jedną marchewkę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju lekko przesmażyć cebulę, marchewkę i groszek, wlać bulion. Zupę gotować pod przykryciem przez 1 godz. i 15 minut. Po godzinie włożyć drugą marchewkę (obraną, ale nie pokrojoną).
Kiedy groszek jest już rozgotowany, marchewkę (tę w całości) wyjąć i pokroić w drobną kostkę. Do zupy dodać chrzan i zmiksować. Wędlinę pokroić w paski, pietruszkę drobno posiekać. Zupę zagotować, doprawić solą i pieprzem. Zupę nakładać do miseczek. Do każdej porcji dodać po łyżce śmietany, pokrojoną marchewkę i wędlinę. Posypać pietruszką.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1350 kJ/322 kcal