Zupa grzybowa
Aromatyczna i sycąca!

Składniki
- 450 g grzybów leśnych świeżych lub 50 g suszonych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 litry dowolnego bulionu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 200 ml śmietany 18 proc.
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku suszonych, dzień wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić na noc do namoczenia.
W garnku na oleju podsmażyć lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion i zagotować. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby i zagotować.
Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać posiekany koperek, zmniejszyć moc palnika i dodać zaprawioną śmietanę.