Reklama

Reklama

Zupa grzybowa

Aromatyczna i sycąca!

Składniki

  • 450 g grzybów leśnych świeżych lub 50 g suszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 litry dowolnego bulionu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku suszonych, dzień wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić na noc do namoczenia.

Reklama

W garnku na oleju podsmażyć lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.

Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.

Wlać gorący bulion i zagotować. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby i zagotować.

Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać posiekany koperek, zmniejszyć moc palnika i dodać zaprawioną śmietanę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje