Zupa grzybowa
Aromatyczna i sycąca!
Sposób przygotowania
Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku suszonych, dzień wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić na noc do namoczenia.
W garnku na oleju podsmażyć lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion i zagotować. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby i zagotować.
Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać posiekany koperek, zmniejszyć moc palnika i dodać zaprawioną śmietanę.