Zupa gulaszowa
Sycąca i rozgrzewająca.

Składniki
- 800 g wołowiny (np. karkówki lub udźca)
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml czerwonego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- cukier 200 g
- fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- mała puszka białej fasolki
- pieprz cayenne
- natka pietruszki
Przygotowanie
Mięso umyj, osusz i pokrój w równą, niedużą kostkę. Obierz cebule oraz czosnek i drobno posiekaj. Rozgrzej dwie łyżki oleju w brytfannie. Wrzuć mięso i cebule, i obsmażaj na rumiano przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz pieprzem cayenne. Dodaj czosnek.
Dodaj czerwone wino, zmniejsz ogień. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, cukier oraz bulion warzywny. Gotuj całość około pół godziny.
Umyj i oczyść fasolkę szparagową. Wylej na sitko fasolę z puszki i przelej wodą. Dodaj oba rodzaje fasoli do zupy i gotuj jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki będą miękkie. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.