Zupa jabłkowa

Kiedy nie masz pomysłu na pierwsze danie, wypróbuj nasz przepis. Zupa jabłkowa nie tylko rozgrzeje i zaspokoi apetyt, ale także zachwyci swoim delikatnym smakiem.

Zupa jabłkowa to miła odmiana codziennego jadłospisu.
Zupa jabłkowa to miła odmiana codziennego jadłospisu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2-3 duże jabłka
  • cukier
  • cukier waniliowy (łyżeczka)
  • cynamon
  • 3 goździki
  • słodka śmietana
  • mąka ziemniaczana
  • ugotowany na sypko ryż
  • wiórka kokosowe

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić, zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem. Dodać cynamon, goździki i cukier waniliowy. Jabłka ostudzić, zmiksować i ponownie zagotować dolewając około 1 szklankę gorącej wody, zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Dodać słodką śmietanę, posypać wiórkami kokosowymi. Można podawać z ryżem dmuchanym, ryżem na sypko lub z bezglutenowym groszkiem ptysiowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas