Zupa jabłkowa
Kiedy nie masz pomysłu na pierwsze danie, wypróbuj nasz przepis. Zupa jabłkowa nie tylko rozgrzeje i zaspokoi apetyt, ale także zachwyci swoim delikatnym smakiem.
Składniki:
- 2-3 duże jabłka
- cukier
- cukier waniliowy (łyżeczka)
- cynamon
- 3 goździki
- słodka śmietana
- mąka ziemniaczana
- ugotowany na sypko ryż
- wiórka kokosowe
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokroić, zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem. Dodać cynamon, goździki i cukier waniliowy. Jabłka ostudzić, zmiksować i ponownie zagotować dolewając około 1 szklankę gorącej wody, zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Dodać słodką śmietanę, posypać wiórkami kokosowymi. Można podawać z ryżem dmuchanym, ryżem na sypko lub z bezglutenowym groszkiem ptysiowym.