Reklama

Reklama

Zupa kalafiorowa

Delikatna zupa na poświąteczny detoks.

Składniki

  • 3 łyżki ryżu
  • 2 litry wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Sposób przygotowania

Ryż wsypać do naczynia, zalać wodą, dodać mięso, posolić. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.

Reklama

Wyjąć mięso z zupy. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę. Włożyć cebulę i pokrojonego kalafiora. Całość gotować przez ok. 30 minut.

Na koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawić zupę śmietaną. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje