Zupa krem z kurek i czosnku
Sezon na grzyby trwa. Przygotuj z nich pyszną i aromatyczną zupę

Składniki
- 800 ml wody
- 20 dag kurek
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól
- Pieprz czarny mielony np. Appetita
- Papryka słodka np. Appetita
- Pietruszka suszona nać np. Appetita
- Gałka muszkatołowa np. Appetita
Sposób przygotowania
Oczyść kurki, obierz i umyj czosnek oraz ziemniaki. Większe grzybki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Czosnek i ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło z oliwą, wrzuć czosnek do zrumienienia, dodaj większą część kurek, następnie ziemniaki i podsmaż całość przez ok. 5-6 minut. Dolej wodę, przypraw do smaku pieprzem Czarnym, papryką słodką i gałką muszkatołową i gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj. Wlej zupę do talerzy, ułóż po kilka kurek. Posyp pietruszką.
Smacznego!