Zupa kukurydziana
Kukurydzę przełóż na sitko pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy.
Składniki na 6 porcji:
- puszki kukurydzy 2 ziemniaki (ok. 20 dag)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 15 dag śmietankowego serka topionego
- 1 litr bulionu warzywnego
- posiekany szczypiorek do posypania
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kukurydzę przełóż na sitko pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej z masłem. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę. Smaż ją, aż stanie się szklista. Dodaj ziemniaki oraz kukurydzę. Warzywa zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Potem zmiksuj wszystkie składniki na gładko.
3. Do zupy dołóż serek topiony. Mieszając, podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z grzankami pszennymi albo groszkiem ptysiowym.