Reklama

Reklama

Zupa marchewkowa z papryką

Kremy są pożywne, sycące a przede wszystkim pyszne!

Składniki

  • 2 spore pęczki młodej marchewki
  • 2 strąki żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 łyżek gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz, kolendra

Sposób przygotowania

1. Papryki oczyść. Posmaruj odrobiną oliwy. Ułóż na blasze. Piecz w 200 st., aż na skórce pojawią się brązowe plamki. Wtedy strąki wyjmij, przykryj folią aluminiową. Po 10 minutach zdejmij skórkę. Miąższ potnij na kawałki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Chili oczyść, potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, wraz z chili podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj marchewkę i bulion. Całość gotuj ok. 15 minut. 

2. Miękką marchewkę wyjmij. Odkrój kilka plasterków do dekoracji. Resztę ponownie włóż do garnka. Dodaj paprykę. Zmiksuj. Wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj 5 minut. Zupę przypraw solą i pieprzem. Rozlej do miseczek. Zrób kleksy z jogurtu. Udekoruj kolendrą i kwiatkami wyciętymi z odłożonej marchewki. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje