Zupa miso
"Najzdrowsza zupa świata" na jesienne chłody.

Składniki
- 4 cm suszonego glonu wakame
- 1 łyżka miso jęczmiennego lub ryżowego
- szczypiorek
- tofu (zadbaj aby nie było zrobione z soi GMO)
Przygotowanie:
1. Wakame namocz w wodzie (wystarczy moczyć je 5 minut), a potem pokrój w drobne kawałki. Miso rozmieszaj w 1/4 litra wody, szczypiorek drobno pokrój.
2. Zagotuj 1/4 litra wody, dodaj wakame do wrzątku i gotuj na dużym ogniu ok. 2 minut, a potem zmniejsz płomień.
3. Dodaj rozmieszane w wodzie miso i podgrzewaj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5 minut.
4. Przed podaniem posyp szczypiorkiem lub dodaj kilka kawałków tofu.
Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli Mijakowskiej i Moniki Stachury