Zupa ogórkowa z Mazowsza

Dla większości z nas zupa ogórka to najwspanialszy smak z dzieciństwa! Dzisiaj polecamy przepis na pyszną zupę ogórkową, jakiej nigdy nie jedliście.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • szponder ok. 40 dag,
  • 30-40 dag ogórków kiszonych,
  •  marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • liść laurowy,
  • ziele ang.,
  • pieprz w ziarnach,
  • 4 duże ziemniaki,
  • sól, masło, koperek

Sposób przygotowania: Mięso umyj, włóż do zimnej wody i ugotuj. Usuń szumowiny, do wywaru dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz oczyszczone (ale całe) marchewki, seler i pietruszkę.

Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną. Wyjmij z wywaru mięso i odłóż na talerz. Wyjmij też ugotowane warzywa i zetrzyj lub pokrój je i ponownie włóż do zupy. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj.

W tym samym czasie zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w plasterki. Podduś je na maśle na patelni. Następnie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, dodaj podduszone ogórki wraz z masłem.

Wymieszaj, przez jakiś czas gotuj razem. Na koniec wykrój ładne kawałki mięsa i dodaj je do zupy. Dopraw ją do smaku (jeśli byłaby za mało kwaśna, możesz dodać także nieco zalewy z ogórków).

Ogórkową podawaj zabieloną śmietaną, z dużą ilością pokrojonego koperku. Serwuj z białym pieczywem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas