Zupa ogórkowa z Mazowsza
Dla większości z nas zupa ogórka to najwspanialszy smak z dzieciństwa! Dzisiaj polecamy przepis na pyszną zupę ogórkową, jakiej nigdy nie jedliście.
Składniki:
- szponder ok. 40 dag,
- 30-40 dag ogórków kiszonych,
- marchewki,
- pietruszka,
- 1/2 selera,
- liść laurowy,
- ziele ang.,
- pieprz w ziarnach,
- 4 duże ziemniaki,
- sól, masło, koperek
Sposób przygotowania: Mięso umyj, włóż do zimnej wody i ugotuj. Usuń szumowiny, do wywaru dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz oczyszczone (ale całe) marchewki, seler i pietruszkę.
Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną. Wyjmij z wywaru mięso i odłóż na talerz. Wyjmij też ugotowane warzywa i zetrzyj lub pokrój je i ponownie włóż do zupy. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj.
W tym samym czasie zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w plasterki. Podduś je na maśle na patelni. Następnie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, dodaj podduszone ogórki wraz z masłem.
Wymieszaj, przez jakiś czas gotuj razem. Na koniec wykrój ładne kawałki mięsa i dodaj je do zupy. Dopraw ją do smaku (jeśli byłaby za mało kwaśna, możesz dodać także nieco zalewy z ogórków).
Ogórkową podawaj zabieloną śmietaną, z dużą ilością pokrojonego koperku. Serwuj z białym pieczywem.