Zupa oliwkowa z groszkiem i marchewką
Gdy nie masz pomysłu na zupę, wypróbuj nasz przepis. Oliwkowa z groszkiem i marchewką będzie miłą odmianą w codziennym jadłospisie.
Składniki:
- 1 średnia marchew
- ½ puszki zielonego groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- zielona natka pietruszki
- makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Marchew płuczemy, ścieramy na wiórki na tarce, rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy marchewkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1 litr wody, dodajemy przyprawę warzywną i marchew z oliwą. Po zagotowaniu odstawiamy.
Osobno gotujemy groszek w małej ilości wody z odrobiną soli. Odcedzamy groszek i dodajemy do zupy. Gotujemy makaron, odcedzamy, wykładamy na talerz, zalewamy wrzącym "rosołem" i posypujemy posiekaną zieleniną.