Zupa oliwkowa z groszkiem i marchewką

Gdy nie masz pomysłu na zupę, wypróbuj nasz przepis. Oliwkowa z groszkiem i marchewką będzie miłą odmianą w codziennym jadłospisie.

Zupa oliwkowa smaczną odmianą codziennego jadłospisu.
Zupa oliwkowa smaczną odmianą codziennego jadłospisu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 średnia marchew
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • zielona natka pietruszki
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

Marchew płuczemy, ścieramy na wiórki na tarce, rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy marchewkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1 litr wody, dodajemy przyprawę warzywną i marchew z oliwą. Po zagotowaniu odstawiamy.

Osobno gotujemy groszek w małej ilości wody z odrobiną soli. Odcedzamy groszek i dodajemy do zupy. Gotujemy makaron, odcedzamy, wykładamy na talerz, zalewamy wrzącym "rosołem" i posypujemy posiekaną zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas