Zupa paprykowa
Pyszna i sycąca

Składniki
- 4 czerwone papryki
- 3 dojrzałe pomidory
- 2–3 kawałki suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 tosty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 600 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
- słodka papryka w proszku
- sól
4 porcji
Sposób przygotowania
Świeże pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Suszone pomidory drobno pokrój. Papryki oczyść, opłucz i potnij na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Tosty pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5 minut. Potem dodaj do nich świeże i suszone pomidory. Oprósz solą i słodką papryką. Dołóż tosty. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp orzeszkami piniowymi albo pestkami słonecznika.