Zupa porowa

Por jest idealny dla naszego układu pokarmowego, poza tym wspomaga wątrobę. W kuchni wykorzystywali go już starożytni Egipcjanie. W naszym przepisie zrobisz z niego smaczną zupę.

Por jest rośliną o wartościach leczniczych.
Por jest rośliną o wartościach leczniczych. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 duży por
  • bulion drobiowy (2 szklanki)
  • 4 ziemniaki
  • kwaśna śmietana
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do zupy

Sposób przygotowania:

Pora opłukać, zieloną część pokroić w plasterki i wrzucić na stopione masło. Dusić przez kilka minut, zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz część posiekanej natki pietruszki. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną, posypać resztą natki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas