Zupa porowa

Por jest idealny dla naszego układu pokarmowego, poza tym wspomaga wątrobę. W kuchni wykorzystywali go już starożytni Egipcjanie. W naszym przepisie zrobisz z niego smaczną zupę.

Por jest rośliną o wartościach leczniczych.
Por jest rośliną o wartościach leczniczych. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 duży por
  • bulion drobiowy (2 szklanki)
  • 4 ziemniaki
  • kwaśna śmietana
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do zupy

Sposób przygotowania:

Pora opłukać, zieloną część pokroić w plasterki i wrzucić na stopione masło. Dusić przez kilka minut, zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz część posiekanej natki pietruszki. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną, posypać resztą natki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas