Zupa selerowa z boczkiem
Smaczna i zdrowa.
Zupa selerowa123RF/PICSEL
Składniki
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
- cały seler (korzeń)
- 4 spore ziemniaki
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml kremówki 36 proc.
- 150 g boczku wędzonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przekładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym.
2. Dodajemy pokrojone ziemniaki i seler.
3. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Całość dokładnie miksujemy, dodajemy kremówkę oraz przyprawy: ostrą paprykę, kminek i gałkę muszkatołową. Całość przez chwilę gotujemy.
5. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy trochę soli i pieprzu. Na patelni podsmażamy plasterki boczku i rozdzielamy na talerze.