Reklama

Reklama

Zupa serowa

W rzeczywistości to zupa podwójnie serowa, ponieważ do jej przygotowania należy wykorzystać ser żółty oraz serki topione. Rezultat zachwyci dzieci i dorosłych, szybko też zniknie z talerzy.

Składniki

  • 2-3 trójkąciki dowolnego serka topionego
  • 200 g sera żółtego + do posypania
  • pęczek/tacka włoszczyzny
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy ok. 40 min. aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy.

2. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na maśle do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do zupy, gotujemy całość.

3. W gorącej zupie rozprowadzamy serki topione. 

4. Starty ser żółty łączymy z mlekiem, wolno wlewamy do zupy, mieszamy, by składniki się połączyły. Gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10 min. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy. Krótko gotujemy całość.

5. Nakładamy zupę na talerze, dekorujemy startym serem.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje