Zupa serowa. Smakuje wyśmienicie!
Zupa serowa smakuje dzieciom i dorosłym. Do jej przygotowania należy wykorzystać ser żółty i serki topione, dzięki temu nasza zupa stanie się zupą podwójnie serową!

Składniki
- 2-3 trójkąciki dowolnego serka topionego
- 200 g sera żółtego + do posypania
- pęczek/tacka włoszczyzny
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na maśle do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do zupy, gotujemy całość.
3. W gorącej zupie rozprowadzamy serki topione.
4. Starty ser żółty łączymy z mlekiem, wolno wlewamy do zupy, mieszamy, by składniki się połączyły. Gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10 min. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy.
5. Nakładamy zupę na talerze, dekorujemy startym serem.
Poznaj też przepisy na inne zupy:
Zobacz także: