Zupa serowa. Smakuje wyśmienicie!

Aktualizacja

Zupa serowa smakuje dzieciom i dorosłym. Do jej przygotowania należy wykorzystać ser żółty i serki topione, dzięki temu nasza zupa stanie się zupą podwójnie serową!

Delikatna w smaku i bardzo aromatyczna
Delikatna w smaku i bardzo aromatyczna123RF/PICSEL

Składniki

  • 2-3 trójkąciki dowolnego serka topionego
  • 200 g sera żółtego + do posypania
  • pęczek/tacka włoszczyzny
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
2-3

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy.

2. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na maśle do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do zupy, gotujemy całość.

3. W gorącej zupie rozprowadzamy serki topione. 

4. Starty ser żółty łączymy z mlekiem, wolno wlewamy do zupy, mieszamy, by składniki się połączyły. Gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10 min. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy.

5. Nakładamy zupę na talerze, dekorujemy startym serem.

Poznaj też przepisy na inne zupy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Szwajcarska zupa serowaPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?